Thuisonderwijs, Hoe dan?

Hoe houd ik al die ballen in de lucht?
Ik zie veel ouders bij mij in de winkel of aan hun voordeur die zich afvragen hoe ze de ballen in de lucht moeten houden. Thuiswerken, geen kinderopvang, thuisonderwijs en thuis blijven, dat is veel thuis en dat gaat (misschien) nog wel een tijd duren.

Thuis zitten met je kinderen, een unieke situatie voor heel veel mensen, maar voor sommige ook niet. Veel kinderen in Nederland zaten voordat het virus zich verspreidde ook al thuis. Mensen die mij kennen weten dat wij vorige schooljaar een heel jaar ook -bijna- niet naar school gingen. Ik zeg ‘wij” omdat het zo echt voelde. Mijn kinderen en ik zaten thuis, heel veel thuis. De rest van Nederland ging naar school en er waren toen geen online platvormen, die projecten, activiteitenplaten of kunstboxen aanboden om het thuis gemakkelijker en leuker te maken, of gezelliger, minder gefrustreerd en minder overprikkeld.

Het was een jaar waarin ik veel heb geleerd en geloof het of niet, mijn kinderen ook. Zij gingen niet naar school en we hebben samen enorm veel geleerd. In een land waarin we denken dat leren uitsluitend plaatsvindt in een speciaal gebouw dat daarvoor ingericht is, vinden mensen dat wel bijzonder. Hoe leer je als je niet naar school gaat? Probeer je te doen alsof je wel naar school gaat? Probeer je te doen alsof jij de juf bent? Ik heb een speelgoedwinkel en lijk in de verste verte niet op een juf… dat werkte dus niet voor ons.

Maar hoe dan wel?
Wat ik geleerd heb de afgelopen jaren, is dat je iedere situatie kunt omdenken en overal wel een mogelijkheid kunt zien voor iets positiefs. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je actief mee bezig zijn. Onze kinderen weten heel goed wat ze willen leren en ze zijn niet in een hokje te plaatsen met betrekking tot leeftijd. We ontdekten dat, wanneer je ze vraagt wat ze graag willen, er hele mooie dingen kunnen ontstaan. Na veel hierover  gelezen te hebben blijkt; alle kinderen hebben dat en we noemen dat SPELEN!

Vanuit spel kunnen de kinderen laten zien waar ze behoefte aan hebben en daar kunnen wij als ouders op inhaken door het aanbieden van nieuwe dingen die daarbij passen. Natuurlijk Leren noemen ze dat. Wist je dat dat zelfs een onderwijsconcept is?

Ruimte en tijd
Om op een natuurlijke manier te kunnen leren hebben kinderen wel ruimte en tijd nodig en minder dingen die moeten. Wat een mogelijkheden creëert dit! En het mooiste van alles is dat we die tijd en ruimte juist nu in overvloed hebben. Het minder dingen moeten is aan onszelf. Durven wij het aan om minder dingen te moeten op een dag? Kunnen wij het aan om voor onszelf en onze kinderen te kiezen? Zie jij het al voor je? Deze tijd kun je benutten om je kinderen en jezelf te laten ontdekken wat jullie graag doen, waar jullie passie ligt en om jullie talenten te ontplooien. Om gelukkiger te zijn en beter in je vel te geraken.

De kansen liggen voor het oprapen, als je het loslaat. Het loslaten van moeten en lekker samen scharrelen, spelen en op een natuurlijke manier leren. Wij gaan lekker spelen, bouwen, macramé-en en rondjes rennen, dat is namelijk enorm leerzaam… Doen jullie mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *