Hoe speel jij vandaag?

Hoe speel jij vandaag? Wat bedoel ik hiermee?

Waar krijg jij energie van en kun je bijna oneindig mee bezig zijn omdat je het leuk vindt? Als grote mensen denken we vaak dat spelen iets is van kinderen en dat dat na verloop van tijd uit ons leven verdwijnt. Ik denk dat spelen hoort bij mens-zijn, of  je nu klein of groot bent.

Eindeloos plezier

Terwijl ik dit zit te schrijven zie ik op de klok dat het 6.40 uur is en onze twee jongens zijn druk bezig met het verslepen van oude bakstenen in onze tuin om daar een fort mee te bouwen. We hebben het vanochtend niet kunnen rekken tot 7.00 uur helaas, omdat onze plannen-makers het te druk hadden om verder te slapen. Bouwen, dat is echt hun ding. Het maakt eigenlijk niet uit waarmee, maar er moet wel iets gebouwd worden. Op dit moment is dat een fort van oude bakstenen. Mijn jongens zijn 4 en 8 jaar oud en bouwen is iets waar ze eindeloos mee bezig kunnen zijn. Ons hele huis is dan ook dichtgeslibd met 100.000 legosteentjes waar we regelmatig aan herinnert worden dat ze op de grond liggen. En ik loop graag op blote voeten, ik denk dat je het wel herkent…

Mijn twee jongens hebben dus hun element ontdekt. Het is iets waar ze eindeloos plezier aan beleven en waar ze steeds beter in worden, omdat oefenen geen energie kost, maar energie geeft. Het is plezierig voor hen en ze dagen zichzelf ermee uit. Dat is de essentie van spelen, zo hoort het te zijn denk ik.

Spelend leren

Het mooie is dat wanneer je weet wat het element van jouw kind is, je daar elke leerstof aan kunt koppelen en dat dit automatisch betekenisvol wordt voor hem of haar. Dan is nieuwe dingen leren veel leuker en gaat het beter en sneller. Dat kost wel een beetje creatief omdenken, maar is voor ons als gezin zeker de moeite waard.

Ook volwassenen kunnen spelen

Ik probeer elke dag te spelen. Het lukt niet altijd, soms ben ik te druk met volwassen zijn, maar het streven is er wel. Als ik dat niet zou doen zou ik echt diep ongelukkig worden denk ik. Ik ben een van de gelukkigen die haar element heeft gevonden en dat heeft kunnen combineren in mijn werk. Mijn element is Ontwikkeling van Kinderen, met een hoofdletter. Onze speelgoedwinkel is daar een heel fijn platvorm voor en alles wat met ontwikkeling van kleine mensen te maken heeft, kan ik daarin toepassen.

Het mooie van onze speelgoedwinkel is dat ik van daaruit ook anderen kan helpen om hun eigen element te ontdekken. Een van de vragen die ik dan ook stel aan mensen die iets komen kopen is: “waar is je kind het allerliefst mee bezig?” Wanneer ze nog jong zijn, weet je dat vaak nog niet en kijk je naar de spelontwikkeling van het kind om daarbij iets passends aan te bieden. Hoe ouder een kind wordt hoe meer je kunt zien waar de individuele interesses liggen.

Het leven lang blijven spelen

Ik denk dat het onze taak is om onze kinderen met zoveel mogelijk verschillende dingen kennis te laten maken om ze te laten ontdekken wat bij hen past. Zo kan het ontdekken van hun element al gebeuren terwijl ze nog jong zijn. Dat geeft de mogelijkheid om hun hele leven lang te blijven spelen en wordt nieuwe dingen leren leuker en dus gemakkelijker. Het zou kunnen zorgen voor een gelukkiger leven dat meer in balans is. Iets dat ik heel graag wil voor mijn kinderen en ik denk dat dat voor alle ouders geldt. Dus ik wil de vraag nog eens stellen: Hoe speel jij vandaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *